lommeregner

Sådan får familien styr på privatøkonomien

zf254

At have styr på økonomien i en familie er meget vigtigt. Det betyder nemlig at man ikke skal bekymre sig så meget. At have styr på privatøkonomien hæfter sig ikke til om du tjener lidt eller mange penge, det drejer sig blot om ikke at forbruge mere end man tjener og holde styr på de månedlige indtægter og udgifter. Er der styr på disse ting, er der ikke så meget der kan komme bag på en og man vil hermed opnå en større tryghed. For nogle mennesker er det en helt basal ting at have styr på det økonomiske, mens det for andre er mere overskueligt at finde ud af det. Bliver du rigtig god til det økonomiske kan du tilmed dele ud af din viden til andre. Nedenfor kan du læse mere om det grundlæggende i forhold til at få tjek på privatøkonomien.

Lav et budget

Det første du skal gøre for at få styr på din privatøkonomi, er at lægge et budget. På denne måde skaber du et overblik over de penge du har til rådighed, samt de udgifter der skal betales. Et budget er med til at skabe en balance i din økonomi, således at der hele tiden er penge til at betale med. Det første du kan gøre at sætte sig ned og skrive op hvilke indtægter du har. Herefter laver du en liste med alle de udgifter du har. Det kan fx være husleje, vand/varme, licens, mobilabonnement, forsikringer m.m. Når du har skrevet hele listen færdig med alle tænkelige udgifter, bør du finde ud af hvor meget der er til betaling på månedsbasis. Det kan fx være at der er en forsikring eller andet som kun skal betales årligt, hvert kvartal eller lignende.

Denne udgift skal omregnes til månedsbasis så du ved hvor meget du skal betale i gennemsnit hver måned. Herefter beder du din bankrådgiver om at oprette en budgetkonto, hvortil dette gennemsnitlige beløb trækkes til hver måned. Alle PBS-overførsler og betalinger tilmeldes denne budgetkonto. På denne måde ved du at der hver måned er penge til de faste udgifter og at det resterende beløb på din konto kan disponeres over som du lyster. På denne måde er der heller ingen store regninger der kommer bag på dig årligt, kvartalsvis eller lignende.

familie

Sørg for at kunne sove trygt om natten

Når det kommer til privatøkonomi, handler det i bund og grund om at kunne sove trygt om natten og ikke have for mange bekymringer. Nogen er mere risikovillige end andre. Hvis du er en af dem der sover dårligt ved høj risiko, bliver du ned til at sætte den ned. Dette kan fx gøres ved ikke at sætte sig for dyrt i det. Der skal fx være økonomisk overskud til, at familien kan klare at den ene mister jobbet, går ned i løn, er sygemeldt i en periode eller lignende.

lån

Sørg for opsparing

Foruden en budgetkonto kan det også være en god idé at lave en opsparingskonto. Denne er både til at spare op til fornøjelser som fx en ferie, ny computer eller andet dyrt. Den kan også bruges til de uforudsete udgifter der måtte være. En opsparingskonto er med til at du føler dig ovenpå og at du føler at der er overskud i din økonomi. Lige meget om du tjener få eller mange penge, kan det være rart ikke at bruge alt hvad du tjener og føle at du indimellem har råd til lidt ekstra.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *